Spanskt sommarvin
- Blancaflor
- Jul 30, 2019
- 1 min read
Updated: Aug 4, 2019
Tinto de verano är det enklaste och mest uppfriskande sättet att få i sig rött vin även när det är över 30 grader varmt (och man borde dricka vatten).

Att beställa ett glas tinto de verano (rött sommarvin) på en spansk chiringuito (strandrestaurang) har nog många svenskar gjort. Det är dock inte lika lätt att få njuta denna dryck i Sverige.
Tinto de verano har druckits i södra Spanien sedan början av 1900-talet och liknar sangrian eftersom basen är rött vin. Den är dock mycket enklare att blanda ihop då den endast består av rött vin och en kolsyrad dryck. Drycken blev populär tack vare Venta de Vargas (en venta är en enkel, andalusisk restaurang på landsbygden och Vargas var ägarens efternamn) i Córdoba där folk samlades under heta eftermiddagar. Drycken kallades först för ”Vargas” efter restaurangen men blev sedan känd under namnet tinto de verano.
Anledningen till att det är svårt att få till en riktigt god tinto de verano i Sverige är att den korrekta kolsyrade drycken inte säljs här. I Spanien används främst La Casera en genomskinlig, kolsyrad dryck som smakar som en blandning av sprite och mineralvatten. Man kan försöka att ersätta den med citronfanta (men med risk att det blir för sött) eller helt enkelt testa blanda sin egen.
1 del spanskt bordsvin 1 del kolsyrad dryck (helst La Casera)
Serveras över is i ett tubformat högt glas som dekoreras med en citronklyfta.
¡Salud!
Comments